Translate this page

Meny

Søk på nettstedet:

Del dine tekster med Creative Commons

Del dine tekster med Creative Commons

I skolesammenheng er det mye som skal deles og legges ut på nettet. Når du vil legge ut noe du har laget, på Internett, bør du tenke gjennom hva slags bruk du vil tillate. Kan andre få lov til å bruke det du har laget? Dersom du ikke merker materialet ditt med noen spesiell lisens, gjelder åndsverklovens regler for opphavsrett. Alle har da automatisk lov til å laste ned ditt materiale på sin maskin til privat bruk. Men skal de få flere rettigheter?

Dersom du vil tillate en friere bruk, kan du gi tekstene, bildene eller videoene dine en Creative Commons-lisens (CC). Jeg gir alltid mitt materiale fritt ut til alle som vil bruke det. Men jeg begrenser det alltid til « non-commercial»; ingen får tjene penger på det arbeidet jeg har gjort. Jeg mener at ved å dele bidrar jeg til en god delingskultur som vi alle høster gevinster av. Og jeg slipper e-posten full av henvendelser om å få lov til å bruke mitt materiale.

Om ditt arbeid, for eksempel ditt foto, er et åndsverk, er av og til vanskelig å avgjøre fordi det skal ha såkalt verkshøyde (en viss kvalitet – les mer her). Uansett vil ditt materiale bli omfattet av alminnelig opphavsrett.

Creative Commons (CC) er et internasjonalt nettverk som har utviklet lisenser som du enkelt kan merke materialet ditt med. Ved å bruke denne merkingen kan du formidle både at du gir andre tillatelse til å bruke ditt materiale, og hvordan de kan bruke det. De trenger da ikke å spørre deg om lov til å bruke materialet; det har du godkjent på forhånd. CC er et sett lisenser som er standardisert. Alle lisenser krever navngivelse av opphavspersonen til åndsverket. Ditt navn skal alltid nevnes. Noen av lisensene setter strenge krav til hvordan åndsverket kan brukes, mens andre lisenser er mer åpne og gir brukerne lov til å redigere innholdet. Som opphavsperson kan du for eksempel begrense tillatelsen til ikke-kommersiell bruk, noe jeg gjør. Men du kan også la andre få lov til å tjene penger på det du har laget. Det er opp til deg. Det som er svært praktisk, er at CC-lisensene er internasjonale, de kan brukes overalt i verden. Internett stopper ikke ved landegrenser, derfor er det fint å ha et symbol på åndsverket som sier noe om hvordan dette kan brukes av andre i hele verden. Du finner alle lisensene på Creative Commons’ egne nettsider. Les dem nøye før du velger hvilken du bruker. Jeg har i min blogg lagt et bilde av CC på siden «Om meg». Da gjelder den lisensen hele bloggen. På Slideshare, hvor jeg deler mine presentasjoner, har jeg valgt lisens på profilsiden, for her var det et eget valg: «Default license for your content». Husk at den som vil bruke andres verk, har plikt til å undersøke rettighetene.

Du kan velge en lisens ved å bruke lisensvelgeren på Crative Commons sider. Har du nettside som meg kan du legge inn html-koden som dukker opp  og ser slik ut:

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

HTML-koden du skal kopiere ser slik ut: <a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/”><img alt=”Creative Commons-lisens” style=”border-width:0″ src=”https://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88×31.png” /></a><br />Dette verk er lisensieret under en <a rel=”license” href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/”>Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens</a>.

Her er en forenklet oversikt over mulige lisenser:

Navngivelse: Den som bruker materialet ditt, må oppgi ditt navn. Dette er den lisensen som er mest åpen. Denne lar andre distribuere, endre, redigere og bygge videre på ditt verk, også for kommersielle formål, så lenge de navngir deg som den opprinnelige opphavspersonen.
Del på samme vilkår: Den som bruker materialet ditt, må oppgi ditt navn. Og dele videre på samme vilkår. Denne lisensen lar andre distribuere, endre, redigere og bygge videre på ditt verk, også for kommersielle formål, så lenge de navngir deg som den opprinnelige opphavspersonen og deler videre på samme vilkår.
Navngivelse, ingen bearbeidelse: Denne lisensen gir mulighet for å videredistribuere verket, både for kommersielle og for ikke-kommersielle formål, så lenge det gis videre uendret og i sin helhet, og at du navngis som den som har skapt verket.
Navngivelse – ikke-kommersiell: Denne lisensen lar andre distribuere, endre, redigere og bygge videre på ditt verk for ikke-kommersielle formål. Deres verk må navngi deg som opphavsperson og også være ikke-kommersielle, men de behøver ikke kreve at verk som er avledet fra deres, bærer de samme vilkårene.
Navngivelse – ikke-kommersiell – del på samme vilkår: Denne lisensen lar andre distribuere, endre, redigere og bygge videre på ditt verk for ikke-kommersielle formål. Deres verk må navngi deg som den opprinnelige opphavspersonen, og avledete verk må bære en tilsvarende lisens. Denne bruker jeg.
Navngivelse – ikke-kommersiell – ingen bearbeidelser: Denne lisensen er den mest restriktive av alle de seks kjernelisensene. Den tillater andre å laste ned ditt verk og å dele dem med andre så lenge du er navngitt som opphavspersonen, men de kan ikke endre dem på noen måte eller bruke dem kommersielt.
Comments are closed.